Ve středu 5. 6. se na fotbalovém hřišti v Kolovči odehrál vrchol tohoto ročníku Poháru PKFS. Ve finále se utkali dva účastníci I. A třídy, konkrétně TJ Slavoj Koloveč a FC Dynamo Horšovský Týn. Šťastnější byli po závěrečném hvizdu domácí.

Oba týmy ušly v soutěži dlouhou a náročnou cestu. Horšovský Týn na své cestě vyřadil Nýrsko, Švihov, Křimice a v semifinále Sokol Radnice. Během této cesty inkasoval pouze 3 góly. Koloveč se utkal s Mrákovem, Košutkou Plzeň, Tlučnou a v semifinále na něj čekal, stejně jako v případě jejich dnešního soupeře, tým z krajského přeboru, konkrétně Sokol Lhota.

V I. A třídě oba týmy také nemají nic jisté a bojují o svou vstupenku do krajského přeboru. Oba týmy mají za sebou těžká utkání, ale forma hovoří spíš pro Horšovský Týn, protože Koloveč okusil chuť vítězství naposledy přesně před měsícem. Navíc nedávné vzájemné utkání vyšlo také lépe hráčům Dynama.

Toto je ovšem jiná soutěž, a především je to finále. To, že hráči poslední utkání hodili za hlavu a šli si dnes pro vítězství, ukázal velmi brzy Rostislav Duchoň, který Koloveč poslal do vedení již ve 2. minutě. Další gól přidal ve 32. minutě další mladík, a to Lukáš Tumpach. Díky jeho zásahu odcházely týmy do kabin za stavu 2:0.

Deset minut po začátku druhého poločasu se podruhé v zápase prosadil Rostislav Duchoň a domácí uklidnil úpravou výsledku na 3:0. Horšovský Týn hrozil slibnými přechody do ofenzívy, ovšem narážel na skvělého gólmana domácích Vojtěcha Knopfa. Gólu se hráči Dynama dočkali v 62. minutě, kdy se prosadil Marek Falout. Poslední gól utkání a zároveň celého ročníku Poháru PKFS vstřelil v 88. minutě Pavel Kadlec a upravil konečný výsledek na 4:1 pro Koloveč, který mohl zahájit oslavy.

Ohlasy trenéra TJ Slavoj Koloveč Martina Steinbrückera z videa na facebooku Slavoj Koloveč - fotbal: "Skvěle se nám povedl start, vedli jsme už od 1. minuty, což je taky důležité, že jsme se dostali do vedení. Poločas 2:0. Řekl bych, že ten výsledek není úplně tak jednoznačný, jak to vypadá. Horšovský Týn byl nebezpečný nahoru. Trošku mě mrzí, že jsme nedotáhli ty brejkové situace, které jsme tam během 2. poločasu měli, protože to mohlo být ještě výraznější rozdílem. Pro diváka to asi bylo super, protože se to přelévalo ze strany na stranu. Určitě nás podržel Vojta v bráně a byli cítit i Grajci. Jinak chci pochválit celý tým. V poločase jsme si něco řekli, nebylo to úplně v klidu. Ale zvládli jsme to, přestože to bylo hektické a soupeř byl kvalitní, takže jsme rádi a snad nás to nastartuje i do té soutěže, kde ještě máme 2 zápasy k tomu, abychom to dotáhli."

Odpověď na otázku ohledně posledních dvou zápasů v I. A třídě a možnosti postupu do Krajského Přeboru.

"Kluky jsem upozorňoval, že je pro nás ten zápas dneska samozřejmě důležitý, protože je to finále, ale to nejdůležitější nás čeká. Ty 2 zápasy musíme zvládnout, musíme na hřišti nechat všechno a dotáhnout tu sezónu. Měli jsme černý květen a samozřejmě to nebylo úplně příjemné, ale máme to pořád ve svých rukou a chceme to dotáhnout."

Za Horšovský Týn zápas zhodnotil Ondřej Chrž: "Do zápasu jsme kvůli absencím nastoupili v pozměněné sestavě. Jelikož se jednalo o finále poháru, chtěli jsme si utkání užít. Bohužel jsme v první půlhodině inkasovali hned dvakrát, což samozřejmě soupeře povzbudilo. My jsme ale přesto v prvním poločase předvedli kvalitní výkon, škoda jen, že jsme svých šancí nevyužili a skóre nesrovnali. Na konci poločasu ještě brankář Bohuslav chytil domácímu Lucákovi penaltu a my jsme věřili dál, že stav zápasu otočíme, protože si myslím, že jsme v prvním poločase byli o kousek lepším týmem na hřišti. Druhý poločas ale začal stejně jako ten první – obdrželi jsme smolný gól, který jsme si tečovali do brány sami. Během zápasu jsme měli snad pět vyložených šancí, marně hledám zápas, ve kterém jsme měli tolik příležitostí ke vstřelení branky. Poté, co Falout trefil z přímého kopu tyč, už se zdálo, že branka Kolovče je pro nás zakletá. Falout ale v 62. minutě napřáhl ze střední vzdálenosti a prostřelil brankáře Knopfa. Během poslední půlhodiny si oba týmy vytvořily šance, ale tečku za zápasem udělal v 88. minutě Kadlec, který se trefil z přímého kopu. Závěrem bych chtěl poděkovat našim divákům za podporu a rozhodčím za suverénní a kvalitní výkon, gratuluji také soupeři k získání poháru PKFS."

Oba týmy se teď musí soustředit na zbytek sezóny, protože právě Koloveč a Horšovský Týn spolu budou na dálku bojovat o postup do krajského přeboru. My za PKFS gratulujeme vítězům a děkujeme všem účastníkům Poháru PKFS 2023/2024. Budeme se těšit na další ročník a další skvělé zápasy.

Více fotografií ze zápasu naleznete zde.